CV TBT

De broers Henry (Tiel, 1978) en Joshua Timisela (Tiel, 1984) werken vanaf 2010 samen aan creatieve film- en theaterprojecten. Het begon met een buurtinitiatief waar ze met een grote groep jongeren een no-budget speelfilm maakten. Dit resulteerde in de comedy ‘Sterk’ (2010) die een aantal landelijke vertoningen kende. Een aantal grote opdrachten vloeiden hieruit voort, waarna de broers besloten om in 2012 afscheid te nemen van hun werkgevers en volledig voor hun bedrijf te gaan. Het productiehuis heet TBT Works en is gevestigd in Rotterdam.

Niet interessant
In 2013 ontwikkelden ze het project #MalukuCinema. Henry en Joshua zagen namelijk te weinig terug van hun eigen Molukse identiteit in het Nederlandse filmlandschap. Er moest een speelfilm komen met een Moluks tintje. Ze hadden eerder ervaring met het buurtproject ‘ Sterk’ en besloten het nu landelijk aan te pakken. Er werden brieven aan fondsen, distributeurs en filmmaatschappijen geschreven. Keer op keer kregen ze nul op rekest. De markt zou te niche zijn en commercieel niet interessant. De broers zochten daarna een andere weg.

Via een landelijke campagne en aansluitende crowdfunding werd een startkapitaal ingezameld en het project kon van start gaan. De thriller ‘Jefta’ (2015) beleefde haar première in Theater Zuidplein te Rotterdam. En kende daarna vertoningen in oa de Pathe theaters Tuschinski (Amsterdam), Schouwburgplein (Rotterdam) en Cinema Buitenhof (Den Haag). Aan het project werkten ruim 130 mensen mee. Van vrijwilligers tot professionele krachten. Tijdens de promotie van de speelfilm werd aandacht besteed door de publieke en regionale omroep in verschillende radio en -tv programma’s.

Onverwacht in het theater
Tijdens de nabewerking van de speelfilm ‘Jefta’ (2015) raakte het budget op. De broers hadden aanvankelijk het idee om lezingen te geven over de voor hun heftige periode (ontslag, opgeven van zekerheden, najagen van een droom). Dat ontwikkelde zich door tot een masterclass, maar werd uiteindelijk een theaterstuk. Die productie zou aanvankelijk maar 5 keer opgevoerd worden om de nabewerking en premiere te financieren. Niets bleek minder waar. Het theaterstuk ‘Het Geheim van The Brothers Timisela’ (2015/2016) bleek een groot succes. Uiteindelijk werd deze voorstelling 40 keer gespeeld. Met landelijk uitverkochte zalen in oa Stadsschouwburg Amsterdam, Stadsschouwburg Utrecht en de Rotterdamse Schouwburg.
Een vervolg kon daarom niet uitblijven.

In het seizoen 2016/2017 presenteerden zij ‘Enkeltje Toekomst’. Dat bleek wederom een succes. De grootste opbrengst van deze theatersuccessen is dat zij een compleet nieuw publiek naar het theater wisten te trekken. In 2 jaar tijd bezochten ruim 50.000 mensen hun shows.

De derde theaterproductie heet ‘De Liepde Show’ en was te zien in het seizoen 2017/ 2018. Henry en Joshua richten zich hierna weer op nieuwe projecten. Seizoen 2018/2019 staat in het teken van de kindervrienden ‘Djago &  Mina’. Een kinderboek en bijbehorende theatertour vinden vanaf september 2018 hun weg in Nederland.

De vierde productie heet ‘Hotperdomme Nou!’ en speelde in het seizoen 2018/2019. Er komt een reprise in het seizoen 2019/2020 vanwege de grote vraag van het publiek.

Inspirerende masterclass
Momenteel verzorgen de broers de masterclass ‘Op Eigen Kracht’ voor oa ambitieuze werknemers, scholieren, studenten en zzp-ers. Ze laten in deze masterclass zien hoe je je (culturele) achtergrond als kracht kan inzetten om je doelen te bereiken. De masterclasses zijn inmiddels al landelijk georganiseerd. De broers spreken over hun ervaringen voor onder andere overheidsinstanties, waaronder de Nederlandse Politie, lokale organisaties als Rotterdam Festivals en fondsen/ culturele instellingen zoals het LKCA en FCP.